Кои са най-подходящите квартали за семейства с малки деца в София

 

„Човек дори добре да живее, рано или късно се жени!“ (статията е писана от мъж все пак). Тогава му се налага да вземе решение (понякога преди, а понякога и след 9-ия месец), къде да свие своето семейно гнездо. Тук е много важно да уточним особено за читателите, които са родени и израснали извън София е, че специфичното и различното на столицата е че абсолютно всеки район и по-голям квартал е като отделен мини град т.е. почти всички квартали с малки изключения, разбира се имат големи хипермаркети, детски площадки и градини, начални и средни училища, лечебни заведения, аптеки, добри или отлични комуникативни връзки и транспорт: автобуси, тролейбуси, трамвай,  а и в голяма част от София вече и метро.

Изхождайки от горе споменатото сме формирали следната класация на топ 3 района за семейства с малки деца разделена на ценови сегменти:

Нисък ценови сегмент:

 • Люлин
 • Надежда
 • Суха река

 

Среден ценови сегмент: 

 • Младост 3
 • Овча купел
 • Бъкстон

 

Висок ценови сегмент:

 • Иван Вазов
 • Лозенец
 • Кръстова вада

 

 

Често допускани грешки при подбор на жилище за семейства с малки деца 

 1. Повечето клиенти избират на база „харесвам онова, което познавам“ и не желаят да променят повече от един-два квартала.

 

Съвет: Разгледайте и съседни на познатите ви райони, като посетите магазини, заведения, пазари и използвайте транспортните връзки. Може и да останете приятно изненадани, а аз ви обещавам, че ако го направите два или три пъти  мястото вече няма да ви е непознато и ще откриете сами за себе си преимуществата и недостатъците.

    2. Да се купува имот в близост до учебно заведение, в което детето им ще ходи някой ден на училище /детска градина/, но доста често остават разочаровани било от учебното заведение или други фактори.

Съвет: Столицата е с отлично уреден транспорт. Дори и да не използвате личен автомобил в града, в рамките на 15-20 минути в посока с обществен транспорт имате достъп до по-голям избор от учебни заведения, спестявате средства и се грижите за природата, и не на последно място в едно учебно заведение детето прекарва в масовия случай от 4 до 5 години, а покупката на имот е доста по-дългосрочна инвестиция и е добре да се съобрази с дългосрочните фактори.

Практическият съвет, който на база дългогодишна практика мога да дам е:

„София е изключително динамичен и бърз град, времето буквално отлита неусетно и чудейки се днес къде ще си направим адресна регистрация за ясла или детска градина,  докато се „обърнем“ идва време за матура и буквално на „следващия“ ден за избор на университет, затова преди покупка на жилище е добре да направите няколко основни неща:

 • Определяне на бюджет

Ако ще се използват услугите на банкова институция е задължително възможностите и условията за финансиране, както и месечната вноска на бъдещия кредит  да не са повече от 30-35% от нетния семеен доход (като препоръчваме среща с лицензиран кредитен консултант).

 • Определяне на критерии

Докато обсъждате „какво“ и „защо“ определете онези неща, които са изключително важни за вас и не бихте желали да правите компромис с тях (форма и размер на стаите, етажност, изложение, гледка,  тип строителство,  големината на сградата, паркомясто и т.н.). В повечето случаи решават жените (от личен опит го знам) , така че за да се спести време просто попитайте съпругата си.

 • Определяне на помощник 

Намирането на жилище е многопластов процес. Голяма част от клиентите се заблуждават, че със звънене на няколко обяви и от първи или втори оглед ще намерят своя мечтан дом.  Истината е, че малцина са късметлиите, които успяват  без посредник и част от тези сделки са с висока доза риск заради липсата на компетентно лице, защитаващо интереса ви. Свържете се с препоръчан консултант недвижими имоти  или такъв от реномирана агенция с дългогодишен опит и юридически отдел, защото това са професионалисти, които познават пазара и ще се съобразят най-добре с вашите възможности, нужди и индивидуални изисквания.

А кои са вашите топ 3 квартали за семейства с малки деца?

 

Линкове към актуални обяви и селекция с имоти, подходящи за семейства с малки деца:

 1. Двустаен имот, кв. Младост 3
 2. Двустаен имот, кв. Кръстова вада
 3. Тристаен имот, кв. Кръстова вада
 4. Четиристаен имот, кв. Иван Вазов

 

Селекция с актуални обяви подходящи за семейства с малки деца

Снимка: freepik.com

Автор: Иван Димитров / Mениджър Офис „България“, гр. София, Нов Дом 1 / тел.: 0890 555 820

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *